PRODUSE HANDMADE IN ROMANIA

news

Cele mai frecvente greseli care iti distrug tocatorul din lemn

Ovi admin

Piesa vitala in bucatarie merita putin respect

Tocatorul din lemn, chair daca este putin umbrit de starlucirea cutitelor, este una dintre principalale piese dintr-o bucatarie. Acestea sunt facute sa tina o viata, daca sunt ingrijite cum trebuie. Dar in majoritatea cazurilor acest lucru nu se intampla. De fapt suntem aici pentru a schimba asta. Iata care sunt cele mai frecvente greseli care iti ruineaza tocatorul din lemn, si cum pot fi evitate.

 Lipsa tratarii tocatorului din lemn cu ulei sau tratarea cu ulei vegetal

Orice tocator din lemn trebuie dat cu ulei inainte de prima folosinta.  Tot ce trebuie sa faci este sa ungi tocatorul din lemn cu un stat de ulei mineral si sa-l lasi o noapte sa se absoarba in fibra lemnului. Astfel tocatorul din lemn va fi mult mai rezistent la  umezeala si in plus va evita uscarea prea tare a lemnului care ar putea duce la deformare sau craparea acestuia. Nu dati tocatoarele cu ulei vegetal (de masline, de cocos, etc). Uleiul acesta care intra in fibra lemnului rancezeste si pe langa mirosul urat va da la atingere si o senzatie de lipicios.

Curatarea necorespunzatoare

Cel mai bine este sa folosim cate un tocator pentru fiecare tip de aliment. Astfel ar trebui sa avem cate un tocator pentru branza, peste, carne cruda, vegetale, fructe, paine. Dar si asa, dupa fiecare folosire tocatorul din lemn se va spala pentru a evita inmultirea bacteriilor, sau contaminarea altor alimente cu bacteriile ramase pe tocator. NU spalati cu chimicale si NU bagati tocatoarele in masina de spalat vase. Se spala cu apa calduta, si din cand in cand puteti spala cu otet, sau frecati cu lamaie si sare grunjoasa. Bineinteles nu lasati tocatorul de lemn in apa la inmuiat, ci spalati-l imedita dupa folosire.

Uscarea necorespunzatoare

Daca tocatorul va fi lasat la uscat pe o suprafata plata va face tocatorul sa se deformeze sau sa crape, deoarece umezeala nu se degaja din lemn in mod egal. Nu trebuie uscat nici la soare sau la surse puternice de caldura. Cel mai bine se usca in picuratorul de vase sau atarnat.

Unelte care strica tocatorul din lemn

Sunt multi care folosesc cutite cu dinti, de tip fierastrau. Acestea produc pagube insemnate pe suprafata tocatorului, dintii facand crestaturi mai adanci in lemn. Nici batatorul de snitele nu face bine tocatoarelor. Cel mai bine este sa folositi cutite cu tais drept, iar pentru snitele sau transare cu securicea folositi un bloc sau un tocator din lemn dur dar suficient de gros.

Folosirea gresita a tocatoarelor

Tocatoarele din lemn nu se folosesc pe post de capac. In special pe recipiente calde sau fierbinti. Acest lucru duce la deformarea sau craparea tocatorului imediat. Nici pe recipiente reci dar care contin chesti umede, ude sau lichide nu se folosesc. Efectele nocive asupra tocatorului sunt mai scazute dar deloc de neglijat. Tocatoarele din lemn nu se folosesc pentru pus oale fierbinti pe ele, pentru acest lucru folositi piese de ceramica, sticla.

Sper ca acest articol v-a fost de folos si astfel tocatoarele voastre vor avea o viata mai indelungata. Daca inca nu ai un tocator din lemn de calitate, sigur gasesti pe placul tau ceva aici. Si daca nu spune-ne ce vrei sa incercam sa-ti facem.


Articol mai vechi Articol mai nou


Lasa un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate